אלרגיה למזון

אלרגיה למזון היא תגובה חריגה של מערכת החיסון שבדרך כלל מתרחשת בדקות ראשונות עד מספר מצומצם של שעות לאחר חשיפה למאכל אלרגני ומאופיינת ע"י גירוד ותפרחת ו/או נפיחות בעור וריריות, תסמינים בדרכי נשימה או דרכי עיכול ובמקרים נדירים עלולה להיות מלווה בירידת לחץ הדם ובמקרים נדירים ביותר במוות. 

המנגנון הוא ריגוש או חוסר סובלנות אימונולוגי וקליני למזון שנבלע, וכתוצאה מכך מתפתחת תגובות מיידיות וחריפות בתיווך נוגדנים, כלומר אימונוגלובולינים מסוג IgE) E) או תגובות מאוחרות בתיווך תאים לבנים (לימפוציטים) ספציפיים ומכוונים למזון זה.

ריגוש של מערכת החיסון יכול להתרחש בעקבות חשיפה למזון במינון נמוך דרך מערכת העיכול או עור במיוחד כאשר מחסום העור פגום (דרמטיטיס אטופית) ולעתים נדירות דרך דרכי הנשימה (Food-pollen syndrome מתרחשת בחלק מהחולים עם נזלת אלרגית).

 

זכרו: צריכה מוקדמת של חלבון המזון בכמות רגילה ובצורה עקבית גורמת לסובלנות.

 

לאלרגיה למזון השפעה מרבית על איכות החיים של חולים ובני משפחותיהם. הסובלים מאלרגיה למזון נאלצים להיות עם חוקים נוקשים, חרדה קיומית, תחושת שוני ואף אשמה, לעתים מתמודדים עם תגובות חברתיות שליליות כגון חוסר קבלה והצקות. במקביל הם נושאים  נטל כספי ניכר כי זקוקים למזון חלופי ולטיפול רפואי מתמשך.

במרפאה מבוצעים טסטים עוריים עם תמציות מסחריות (אם מדובר באלרגיה נדירה ייתכן שתדרשו להביא מזון מהבית), תגרים מדורגים ומבחני מטלית למזון.

 

כאן תקבלו פרשנות מקצועית של תוצאות בדיקות, המלצות וליווי המתאימים לצרכים של כל מטופל.

 

חדש במרפאה: לסובלים מאלרגיה למזון אימונותרפיה פומית (OIT) כחלופה להימנות פשוטה מאלרגנים. (להמשך קריאה)

 

 

טיפים לחיים יפים ובטוחים יותר עם אלרגיה למזון

איך תוכלו להוריד סיכונים ורמת החרדה

חרדה ראשונית בעקבות אבחון חדש של אלרגיה למזון היא תחושה טבעית אבל ככל שניהול אלרגיה למזון יהפוך לחלק מהחיים, תרגישו מחוזקים ופחות חרדים. זכרו מקרי מוות הם נדירים ובדרך כלל ניתנים למניעה. כאשר אתם יודעים עובדות אתם יכולים להפחית סיכונים במידה רבה.

-הניעו את עצמכם ללמוד על אלרגיות ועל האלרגן שלכם, למדו כיצד למנוע מגע וכיצד להגיב במקרי חירום. ערכו רשימה של שאלות וחפשו תשובות ממקורות אמינים. עם מה שלמדתם תבנו תוכנית פעולה בסיטואציות שונות (בית ספר, עבודה, נסיעות, אוכל בחוץ, התכנסות משפחה וחברים). לאחר תגובות אלרגיות שאלו את עצמכם איך זה קרה ואיך להתנהג בפעם אחרת.

-זכרו שהדרך היחידה למנוע תגובה אלרגית חמורה היא להימנע מאלרגן למזון. קראו כל תווית וזכרו שאי אפשר להיות זהירים מדי. 

-עשו לכם הרגל תמיד לבדוק מרכיבים של מה שאתם קונים: יש מגוון גישות שיכולות לעבוד מצאו אחת שמתאימה לכם, למשל כלל של 3: קריאת תוויות מרכיבים 3 פעמים: בחנות, כאשר פורקים סחורה ולפני בישול או הגשה. ניתן להשתמש במדבקות צבעוניות או לשמור מאכלים המכילים אלרגן בנפרד. 

-זכרו שיצרנים מחויבים להצהיר רק על אלרגנים עיקריים וייתכן שלא יסמנו אלרגנים נדירים, לכן מומלץ ליצור קשר עם היצרן ולשאול אם מוצר מכיל את האלרגן שלכם. אל תאכלו מזון עם הצהרת זהירות כגון "עלול להכיל", "מעובד במתקן" או "מיוצר במפעל" שגם מעבד מזון אלרגני. זה עשוי להיות רלוונטי מבחינה קלינית. 

-זכרו שאלרגנים לפעמים נמצאים במקומות מפתיעים. קראו תוויות גם על מוצרים שאינם מזון: ויטמינים, קרמים לעור ומזון לחיות מחמד. 

טיפים למטבח והכנת מזון בטוח:

-הימנעו מלהעביר בטעות מזון אלרגני למזון שמיועד לסובל מאלרגיה ("ללכלך"). זה יכול לקרות במהלך ייצור, בישול או הגשת מזון באמצעות מגע עם כלים, משטחים, חפצים או ידיים. 

-הימנעו מבלגן במטבח. החסנו מזונות שאינם מכילים אלרגנים במדף נפרד, זכרו לשמור תוויות עם רשימת הרכיבים או השתמשו בסימון או מדבקות אם מעבירים מזון לאריזות קטנות יותר.

-הכנו מזון נטול אלרגנים לפני מזון שמכיל אלרגנים, הנחו את המנה בצד וכסו אותה למקרה של נתזי מזון במהלך הבישול. 

-אל תוציאו אלרגן מתבשיל, הכנו במיוחד עבור חולה עם אלרגיות.

-אלרגנים עשויים להישאר על כלים, ספוג ומגבות. שתפו כלים ביסודיות עם חומר ניקוי ושפע של מים והשתמשו במגבות נייר או מגבונים חד פעמיים במקם ספוג או מגבת.

טיפים לאכול בחוץ בבטחה:

-הדרך הטובה ביותר להפחית סיכונים היא על ידי הסברה ותקשורת גלויה של הצרכים שלכם. זכרו לשאול שאלות על מרכיבים לפני אכילת מזון שלא הכנתם בעצמכם. 

אם יש ספק לגבי המרכיבים, אל תאכלו את האוכל. 

-בקרו באתר האינטרנט של המסעדה וסקרו את התפריט או דברו עם המנהל או השף. 

-הכינו כרטיס עם רשימה של אלרגיות למזון ומסרו אותו לצוות המסעדה מראש.

-עדיף שתאכלו בזמני תנועה נמוכים, אכלו לפני כן כדי שלא תתפתו לאכול משהו לא בטוח.

-זכרו: מאפיות, גלידריות ובתי קפה ומסעדות מסוימות (אסייתיות, אפריקאיות, מקסיקניות) נחשבות בסיכון גבוה לאנשים הסובלים מאלרגיות למזון. 

-אם אוכלים עם חברים ספרו להם מראש על אלרגיה למזון ומה לעשות במקרה חירום, אל תחלקו אוכל, כלים או שתייה.

טיפים לגנים וביתי ספר:

-מההתחלה נסו ללמוד מה היא מדיניות המזון של המוסד החינוכי, איזה מאכלים מגישים ואיך מכינים אוכל. 

-ודאו שילדים שוטפים ידיים לפני ואחרי אכילה, משטחים מנוקים לפני ואחרי הארוחה.

-דרשו שיכינו תחילה מזון נטול אלרגנים וישמרו אותו מכוסה עבור ילדכם כדי למנוע "לכלוך". 

-דאגו לכלי הגשה נפרדים.

-זכרו שמטפלים חדשים עשויים לדעת מעט מאוד על אלרגיות ואתם חייבים לשתף אותם בידע ובניסיונכם. עשו זאת בשפה פשוטה, דברו ברוגע, הסבירו על אלרגיה, תסמיניה וכיצד ניתן לנהל אותם. הימנעו מטקטיקות הפחדה או רגשות גבוהים. הביאו מזרק דמה של אפיפן ותתרגלו ביחד. 

-מילאו דף תוכנית פעולה במקרה אנפילקסיס עם תמונה של ילד ועם מידע שאתם צריכים לשתף עם מעון או בית הספר וודאו שהוא פורסם באזורים שבהם זה נחוץ.

-ספקו פינוקים בטוחים לילד שיישמרו על ידי המחנכים לאירועים מיוחדים. 

-למדו את הילד לא לחלוק מאכלים ואם מציעים לו לסרב בנימוס. 

-ודאו שהמזרק האוטומטי מעודכן ותתאמנו עם הילד. 

-עבדו עם בית הספר ותהיו שותפים. מומלץ לחנך את כל התלמידים לגבי אלרגיות למזון.

-עודדו את הילד לקחת חלק במגוון רחב של פעילויות. המפתח הוא לתכנן מראש, לידע מארחים, להציע עזרתכם ולתת לילד לדעת למה לצפות.

לעשות מלימון לימונדה: 

-זכרו ילדים שמים לב למה שאנחנו עושים. כשהם יראו אותכם קוראים תוויות הם ילמדו שזה חשוב, עשו זאת ביחד. עם הזמן זה יהפוך להרגל עבור הילד.

-אלרגיה למזון עלולה לגרום לכם לאכול בריא יותר, לבשל ולאפות ולהיות זמן רב יותר ביחד.

-למדו את הילד לשטוף את ידיו כראוי ולא לחלוק כלי מטבח עם אחרים, בעזרת עמידה שלכם על הכללים הילד ירכוש הרגלי היגיינה חשובים לכל חייו.

-הקשיבו לילדכם מבלי להפריע. תנו להם לקחת חלק בתכנון פעילויות או בבחירת מזונות בטוחים.

תנו לילדים לדעת שאתם גאים בבחירות שהם עושים, תחזקו את הבטחון העצמי שלהם.

-למדו אתם כיצד להתמודד עם בריונות והקנטות במסגרות בה הם נמצאים, הסבירו את זכותם להיות מוגנים, דברו עם הצוות הפדגוגי במידת הצורך. תנו להם לדעת שהם חשובים ואהובים ושאתם תמיד לצידם.

-למדו את ילדים לספר למבוגר אם הם לא מרגישים טוב. שידעו שאנשים יבוא לעזרם ושהם לא לבד.